05.01.2017  avati Kiek in de Köki keldrigaleriis ühe tuntuima eesti-vene kunstniku VladislavStaniševski (1947-2011) näitus „Kunstniku kood“, mis on pühendatud autori 70. sünniaastapäevale.

Vladislav Staniševski sündis Venemaal Tambovi linnas. Lõpetanud 1974. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi graafika erialal.

1974–1991 töötas kirjastuses Eesti Raamat, pärast seda kirjastuses Aleksandra.

Peamiselt viljeles Staniševski klassikalisi graafikatehnikaid – puulõiget ja oforti, ent tegeles ka maali ja skulptuuriga. Eriti hinnatud ja rahvusvaheliselt tunnustatud oli ta eksliibriseloojana. Tuntud on tema virtuoosselt lopsakad illustratsioonid paljudele eesti ja vene kirjandusklassika väjaannetele Eestis.

Ta osales kogu elu aktiivselt näitustel. Viljakal kunstnikul on olnud ka hulgaliselt personaalnäitusi, millest esimene toimus juba üliõpilaspõlves ning viimane aastal 2010.

Vladislav Staniševski tööd on esindatud maailma erinevates muuseumides, pildigaleriides ja erakollektsioonides. Kunstniku sajad teosed jaotuvad erinevate žanrite vahel:  kompositsioonid, maailmakirjanduse šedöövrite illustratsioonid, lisaks ka suur hulk eksliibriseid. Staniševski on paljude rahvusvaheliste illustratsiooni - ja graafikapreemiate laureaat.

Vladislav Staniševski oli Eesti Kunstnike Liidu liige, Eestimaa Vene Kunstnike Ühenduse juhatuse liige, Ülemaailmse FISAE Kongressi liige ja Royal Society of Painter-Etcheravers & Engravers (Suurbritannia) liige. Samuti oli ta esindatud A. M. da Mota Miranda Ülemaailmses Eksliibrise Entsüklopeedias. Oma loomingu eest pälvis ta mitmeid auhindu nii kodu- kui välismaal.

Suure meistri Vladislav Staniševski töid leidub lisaks Eestile ja Venemaale veel paljude riikide muuseumides, kunstigaleriides ja erakogudes.

Näitusel „Kunstniku kood“ näeb vaataja vaid väikest valikut kunstniku loomingust - illustratsioone ja vabagraafikas loodud teoseid. Näitus jääb avatuks 5. veebruarini 2017.

Meediakajastuste põhjal refereerinud: Urmas Roos.

Fotod: Urmas Roos.

 

Обсуждение закрыто

Видео рубрики «Искусство / Выставки / Аукционы»

ТОП-5 материалов раздела за месяц

ТОП-10 материалов сайта за месяц

Вход на сайт