Tallinna päeval, 15. mail 2016, korraldas Tallinna Linnamuuseum juba kolmandat aastat vastuvõtu siinsete vähemusrahvuste esindajatele.

Kohtumisel ütles Tallinna Linnamuuseumi direktor Kalmar Ulm, et nende iga-aastaste kokkusaamiste eesmärk on see, et me üksteist tundma õpiksime ja teisalt, et te  näeksite, mis on meie linns vahepeal uut sündinud.

Seekordsel koosviibimisel osalesid Tallinna leedulaste, ukrainlaste, valgevenelaste, venelaste, moldovolaste, udmurtide, ersade, mokšade, grusiinlaste, juutide jt. esindajad.

Tutvustati 13.mail avatud Tallinna Linnamuuseumi uut ekspositsiooni Ingeri bastioni käikudes – Raidkivimuuseumi.

Korraldati ka ligi 1 tund väldanud ekskursioon Ingeri Bastioni käikudes. Saime teada huvitavaid fakte linna lähi- ja kaugemast ajaloost. Nii näiteks oli paljudele üllatuseks, et oma elu viimased aastad veetis siin üks Venemaa esivaimulikke, Püha Sinodi liige, metropoliit Arseni. Arseni sattus vatuollu Venemaa isevalitseja troonile tõusnud Katariina II-ga ning saadeti 1768.aastal täieliku saladuskatte all pagendusse ja vangistusse Revalisse (Tallinna). Pärimuse järgi olevat Arseni viimased 4 aastad veetnud Ingeri bastioni müüris kulgevates maa-alustes käikudes, kus ta ka suri.

Taani kuninga aias esines ersa-mokša folklooriansambel Kilejne. Ansambli kunstiline juht on Natalia Abrosimova. Ta on korraldanud üle Eesti palju  soome-ugri kultuuriüritusi. Ansambel Kilejne tegutseb Ersa kultuuriühingu Sjatko juures juba 19 aastat.  Repertuaaris on vanad nalja, pulma- ning põllu laulud. Neid esitatakse ersa ja moksha keeltes.

Linnamuuseum on munitsipaalettevõte ning tunneb kohustust väärtustada ja toetada võimaluste piires kõiki siin elavadid rahvusvähemusi. Senini on toetaud vähemusrahvuste ajaloo- ja kultuuripärandi kogumist ning säilitamist, on püütud toeks olla uurimistööl. Teoks on saanud näitus ja trükis islamirahvaste ajaloost, Tallinna Vene muuseum pühendub siinse vene kogukonna minevikupärandi hoidmisele ning tutvustamisele.

Tekst ja fotod: Urmas Roos

 

Обсуждение закрыто

ТОП-5 материалов раздела за месяц

ТОП-10 материалов сайта за месяц

Вход на сайт